Over Joodse wandeling in Heide Kalmthout

25 mei

Joodse wandeling in Heide Kalmthout

Heide-Kalmthout kende tussen de twee Wereldoorlogen een ware toevloed van Joodse mensen. De grote Joodse aanwezigheid heeft een wezenlijke bijdrage geleverd in de explosieve groei en bloei van dorp Heide. Tussen 1930 en 1942 waren er minstens 700 ingeschreven Joodse inwoners. Bovendien kwamen er vele honderden Joodse toeristen in de weekends en tijdens de zomermaanden genieten van de natuur. Eind jaren ’20 bouwden zij een mooie synagoge, de enige in België buiten de stad. Zij stichtten eveneens een Jeshiva, een hogeschool voor de Talmoedstudie, de allereerste in België.

Tijdens deze gegidste wandeling komen we meer te weten over de 
Joodse geschiedenis van Heide-Kalmthout.

zaterdag 25 mei 2024 om 12:50 uur

Een rustige wandeling van ongeveer 5km die ongeveer 2:30 uur duurt. Halverwege stoppen we natuurlijk in een cafeetje voor een pauze.
Hoe ziet dit alles er in de praktijk uit: wegens werken aan de metro rijden er geen trams; daarom vertrekken we vanuit het station van Zwijndrecht voor deze uitstap. Het vertrek is voorzien om 12:50h stipt. In Station Antwerpen-Centraal gaan we naar spoor 21 waar we overstappen op de trein richting Roosendaal (NL) die vertrekt om 13:50h. Aankomst in Heide omstreeks 14:15h vanwaar de wandeling vertrekt. De treintickets Zwijndrecht- Heide (heen en terug) koop je zelf aan, ofwel online, ofwel aan de automaat in het station van Zwijndrecht. Moest deze omwille van omstandigheden niet werken, dan koop je je ticket op de trein. Kostprijs heen en terug bedraagt 7,60 EUR (weekendticket). Deelnemers die wensen te blijven eten in een Bistro te Heide dienen dit te vermelden bij inschrijving.

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 12,00
Niet-leden € 15,00
Uit-pas kansentarief € 3,00

Info: francois.vanderlinden@skynet.be

Labels: Kunst & CultuurMens & MaatschappijArchitectuurDiversiteitPolitiekWandeling met gidsCultuurregio Waasland